2
Sałatka ryżowa

Kuchnia świata
Kuchnia polska
Inne
Grill/Piknik, Wegetariańskie
Kuchnia polska
Inne
Grill/Piknik, Wegetariańskie
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
ryż 1/2 szklanka
groszek zielony 1 puszka
szynka 20 dag
papryka czerwona 1 sztuka
orzechy włoskie 3 łyżki
rodzynki 3 łyżki
majeranek 2 łyżki
koperek 1 łyżka
pietruszka 1 łyżka
oliwa z oliwek 5-6 łyżek
sok z cytryny 2 łyżki
skórka z cytryny 1/4 łyżeczki
cukier 1 szczypta
sól
pieprz
groszek zielony 1 puszka
szynka 20 dag
papryka czerwona 1 sztuka
orzechy włoskie 3 łyżki
rodzynki 3 łyżki
majeranek 2 łyżki
koperek 1 łyżka
pietruszka 1 łyżka
oliwa z oliwek 5-6 łyżek
sok z cytryny 2 łyżki
skórka z cytryny 1/4 łyżeczki
cukier 1 szczypta
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia
Ryż ugotować i skropić łyżeczką soku z cytryny. Następnie dodać sok z cytryny wymieszany z solą, pieprzem, cukrem i olejem. Wsypać odcedzony groszek, zieleninę, rodzynki, posiekane orzechy, paski pozbawionej nasion papryki oraz szynkę pokrojoną w kostkę . Wszystko dokładnie wymieszać i trzymać przez 2-3 godziny w lodówce pod przykryciem. Na dnie salaterek poukładać listki sałaty, włożyć na nie sałatkę i przyozdobić pomidorami oraz świeżym majerankiem.
Galeria
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ