3
 
Eklery
Deser Od:Britfanna (9) Odsłon:901 Dodano:2010-01-03

 
Kuchnia świata
Kuchnia francuska
Inne
Grill/Piknik, Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
mąka 1.5 szklanki
masło 150 gram
jajko 4-6 sztuki
mleko 1 szklanka
śmietana 1/2 litra
cukier puder 15 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
czekolada 10 dag
mleko 0.5 szklanki
ceres
Eklery
Sposób przyrządzenia
Zacznij od przygotowania ciasta: mleko zagotuj razem z roztopionym wcześniej masłem po czym wsyp mąkę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę ostudzić. Następnie wbijaj po jednym jaju nie przestając mieszać. Po wyrobieniu masę przełóż na blachę pokrytą tłuszczem posługując się tutką. Paski powinny mieć wymiary ok. 4x9 cm. Włóż do piekarnika na ok. 30 minut po czym ostudź. Każdy ekler nadziej kremem śmietankowym (przygotowany z 1/2 Iitra śmietanki, 15 dag cukru pudru, oraz jednej paczka cukru waniliowego) przez wcześniej zrobiony otwór. W garnku zagotuj resztę mleka z czekoladą aż przybierze konsystencję śmietany. Ostudź po czym włóż ceres. Następnie wyrób łopatką na gładko. Tak przygotowaną pomadą ozdobić eklery.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ