3
Eklery

Kuchnia świata
Kuchnia francuska
Inne
Grill/Piknik, Dla dzieci, Wegetariańskie
Kuchnia francuska
Inne
Grill/Piknik, Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
mąka 1.5 szklanki
masło 150 gram
jajko 4-6 sztuki
mleko 1 szklanka
śmietana 1/2 litra
cukier puder 15 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
czekolada 10 dag
mleko 0.5 szklanki
ceres
masło 150 gram
jajko 4-6 sztuki
mleko 1 szklanka
śmietana 1/2 litra
cukier puder 15 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
czekolada 10 dag
mleko 0.5 szklanki
ceres

Sposób przyrządzenia
Zacznij od przygotowania ciasta: mleko zagotuj razem z roztopionym wcześniej masłem po czym wsyp mąkę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę ostudzić. Następnie wbijaj po jednym jaju nie przestając mieszać. Po wyrobieniu masę przełóż na blachę pokrytą tłuszczem posługując się tutką. Paski powinny mieć wymiary ok. 4x9 cm. Włóż do piekarnika na ok. 30 minut po czym ostudź. Każdy ekler nadziej kremem śmietankowym (przygotowany z 1/2 Iitra śmietanki, 15 dag cukru pudru, oraz jednej paczka cukru waniliowego) przez wcześniej zrobiony otwór. W garnku zagotuj resztę mleka z czekoladą aż przybierze konsystencję śmietany. Ostudź po czym włóż ceres. Następnie wyrób łopatką na gładko. Tak przygotowaną pomadą ozdobić eklery.
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ