1
 
Zapiekany ryż z jabłkami
Danie główne Od:Wincent Wan Gong (5) Odsłon:672 Dodano:2010-01-02

 
Kuchnia świata
Kuchnia polska
Inne
Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Ryż 1 szklanka
Woda 0.25 litra
Mleko 0.25 litra
Jabłko 0.75 kg
Cukier 0.5 szklanki
Cukier waniliowy
Bułka tarta 1.5 łyżki
Cukier puder
Masło 2.5 łyżki
Sól
Zapiekany ryż z jabłkami
Sposób przyrządzenia
Ryż opłucz. Ugotuj na półsypko w wodzie z mlekiem, z dodatkiem 0,5 łyżki masła i soli. Formę lub prodiż wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z cukrem cukru. Układaj na przemian ryż z jabłkami. Na wierzch zapiekanki rozłóż jedną łyżkę masła w postaci małych kawałeczków. Piecz w dość gorącym piekarniku (około180°C) lub prodiżu przez ok. 30 min. Podawaj ryż z cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ