1
 
Warkocz ziemniaczano - serowy
Przystawka Od:Szef Kuchni 2 (5) Odsłon:810 Dodano:2010-01-02

 
Kuchnia świata
Kuchnia pozostałe
Inne
Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Ziemniaki 175 gram
Drożdże suszone 14 gram
Mąka pszenna 675 gram
Bulion warzywny 450 ml
Czosnek 2 ząbki
Rozmaryn 2 łyżki
Ser gruyére 125 gram
Olej roślinny 1 łyżka
Sól 1 łyżka
Warkocz ziemniaczano - serowy
Sposób przyrządzenia
W dużej misce utłucz ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaj do nich drożdże, mąkę i wywar warzywny. Wymieszaj dokładnie na gładkie ciasto. Dodaj zmiażdżony czosnek, 75 g startego sera, rozmaryn, olej, sól. Wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 h. Po tym czasie znów zagnieć ciasto. Podziel na trzy porcje i uformuj z nich wałeczki o równej długości ok 35 cm. Upleć z nich warkocz. Końcówki warkocza złącz mocno ściskając. Pozostaw go na 30 min. w ciepłym miejscu. Następnie wyłóż na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Posyp resztą żółtego sera i piecz 40 min. w temperaturze 190 °C. Podawaj na ciepło.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ