3
 
Strudel z jabłkami
Deser Od:5-o-clock (10) Odsłon:908 Dodano:2009-12-09

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
mąka 270 gram
olej 3 łyżki
sól
jabłko 1.5 kg
bułka tarta 50 gram
cukier 125 gram
rodzynki 100 gram
migdały 100 gram
cynamon 0.5 łyżeczki
masło 50 gram
woda 125 ml
Strudel z jabłkami
Sposób przyrządzenia
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól wodę i olej. Całość zmiksuj mikserem, do uzyskania gładkiej masy. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paseczki. Wymieszaj je z bułką tartą, cukrem, rodzynkami, posiekanymi migdałami i cynamonem.
Ciasto podziel na cztery części. Każdy kawałek rozwałkuj na oprószonej mąką ściereczce, a później delikatnie rozciągnij dłońmi, aż stanie się półprzezroczyste. Roztop masło i posmaruj nim płaty ciasta. Na każdy płat wyłóż 1/4 porcji jabłek, a następnie zroluj, unosząc ściereczkę. Strudle ułóż na wytłuszczonej blaszce i piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 200°C. Co jakiś czas skrapiaj je masłem pozostałym od smarowania ciasta. Ciepłe najlepiej podawaj posypane cukrem pudrem i polane sosem waniliowym.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ