2
 
Sos boloński
Dodatki do dań Od:Tomek Janas (1) Odsłon:724 Dodano:2009-12-09

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Dla alergików
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
boczek 80 gram
cebula 1-2 sztuki
marchew 1 sztuka
seler 1
masło 4 łyżki
mięso mielone 300 gram
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
rosół mięsny 1/2 filiżanki
czerwone wino 1 filiżanka
świeżo starta gałka muszkatołowa
liści laurowy 1/2 liścia
śmietana 1/8 litra
Sos boloński
Sposób przyrządzenia
Boczek pokroić w kostkę i stopić i dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę i seler. Wszystko smażymy ok 2 minut w średniej temperaturze. Dodać masło i mięso mielone, wszystko razem wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, rosół mięsny, czerwone wino i delikatnie przypraw. Wszystko dusić ok. godziny na małym ogniu bez przykrycia. Sos przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie zagęścić śmietaną.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ