1
 
Sernik na kruchym cieście
Deser Od:Shrink (18) Odsłon:803 Dodano:2009-12-09

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne Boże narodzenie, Wielkanoc, Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Ser biały 1 kg
Margaryna 2 kostka
Jajko 6 sztuk
Żółtko 4 sztuki
Cukier 2 szklanki
Budyń śmietankowy
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Rodzynki
Mąka 3 szklanki
Proszek do pieczenia 1 opakowanie
Kakao 2 łyżki
Sernik na kruchym cieście
Sposób przyrządzenia

Z mąki, małe opakowanie proszku do pieczenia, kakao, miękkiej kostki margaryny, jednak szklanki cukru, a także 4 żółtek wyrób ciasto. Podziel je na dwie nierówne części (1/3 i 2/3) i włóż do zamrażalnika na około 1 godzinę. Przed przystąpieniem do wyrobienia masy serowej zadbaj by ser był dobrze zmielony. Następnie ubij 6 żółtek ze szklanką cukru i opakowaniem cukru waniliowego (do gęstości majonezu). Do masy jajecznej kolejno dodawaj (cały czas miksując) ser, budyń, proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i kostkę rozpuszczonej i ostudzonej margaryny. Na koniec dodaj wmieszaj 6 białek ubitych na sztywną pianę i rodzynki – ważne – nie miksuj! Na wysmarowaną blachę wyłóż większą część ciasta, na to masę serową, a na wierzch rozkrusz pozostałą część ciasta. Sernik piecz w temperaturze około 160˚C przez około godzinę.
Gdy zauważysz, że wierzch ciasta szybko się rumieni przykrej je papierem do pieczenia.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ