1
 
Jajka z harissą posypane dukkah
Pozostałe Od:Aksamitka (15) Odsłon:9 Dodano:2021-09-06

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Jajka z harissą posypane dukkah
Sposób przyrządzenia
SKŁADNIKI:

Dukkah
1 łyżka kuminu w ziarnach
1 łyżka kolendry w ziarnach
3-4 łyżki uprażonych ulubionych orzechów
½ łyżeczki soli

Jajka
2-3 jajka “zerówki”
1-2 łyżeczki harissy Jasmeen
2 łyżki oliwy z oliwek Jasmeen
Do podania

dobre pieczywo
hummus
ulubione warzywa

PRZYGOTOWANIE:


Zaczynamy od przygotowania dukkah. Podprażamy 2-3 minuty na suchej patelni ziarna kolendry oraz kuminu. Następnie delikatnie rozgniatamy je w moździerzu wraz z wcześniej podprażonymi orzechami oraz solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie rozbijamy jajka i smażymy je na dość mocnym ogniu. Pod koniec zmniejszamy ogień, delikatnie łyżeczką rozkładamy harrisę i przykrywamy całość na 2-3 minuty. Tak usmażone jajka podajemy na odpieczonym w tosterze pieczywie posmarowanym hummusem. Całość posypujemy dukkah i podajemy z ulubionymi warzywami.

Smacznego :)
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ