4
Naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini

Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Wegetariańskie
Kuchnia europejska
Inne
Wegetariańskie
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:

Sposób przyrządzenia
SKŁADNIKI:
CIASTO:
1 ¼ szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek Jasmeen
1-2 łyżeczki za’ataru Jasmeen
FARSZ:
1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
sól do smaku
2 łyżki melasy z granatów Jasmeen
szczypta chili
oliwa z oliwek Jasmeen
SOS:
½ szklanki tahini Jasmeen
½ szklanki wody
sok z ½ cytryny
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki z pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. W wysokim naczyniu blendujemy: mąkę, jajka, mleko, wodę, sól, za’atar i oliwę z oliwek. Ciasto odstawiamy na 15 minut.
W międzyczasie na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek podsmażamy pokrojone warzywa. Delikatnie je solimy i po 5 minutach dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Pod koniec duszenia dodajemy melasę z granatów i ponownie zwiększamy ogień na 1-2 minuty.
Smażymy naleśniki. W międzyczasie mieszamy tahini, wodę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę z pietruszki. Całość mieszamy na gładki sos.
Naleśniki zawijamy z warzywnym farszem i polewamy obficie sosem tahini.
Smacznego!
CIASTO:
1 ¼ szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek Jasmeen
1-2 łyżeczki za’ataru Jasmeen
FARSZ:
1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
sól do smaku
2 łyżki melasy z granatów Jasmeen
szczypta chili
oliwa z oliwek Jasmeen
SOS:
½ szklanki tahini Jasmeen
½ szklanki wody
sok z ½ cytryny
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki z pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. W wysokim naczyniu blendujemy: mąkę, jajka, mleko, wodę, sól, za’atar i oliwę z oliwek. Ciasto odstawiamy na 15 minut.
W międzyczasie na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek podsmażamy pokrojone warzywa. Delikatnie je solimy i po 5 minutach dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Pod koniec duszenia dodajemy melasę z granatów i ponownie zwiększamy ogień na 1-2 minuty.
Smażymy naleśniki. W międzyczasie mieszamy tahini, wodę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę z pietruszki. Całość mieszamy na gładki sos.
Naleśniki zawijamy z warzywnym farszem i polewamy obficie sosem tahini.
Smacznego!
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ