1
 
Naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini
Pozostałe Od:Aksamitka (15) Odsłon:9 Dodano:2021-09-06

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini
Sposób przyrządzenia
SKŁADNIKI:

CIASTO:

1 ¼ szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek Jasmeen
1-2 łyżeczki za’ataru Jasmeen

FARSZ:

1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
sól do smaku
2 łyżki melasy z granatów Jasmeen
szczypta chili
oliwa z oliwek Jasmeen

SOS:

½ szklanki tahini Jasmeen
½ szklanki wody
sok z ½ cytryny
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki z pietruszki


PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. W wysokim naczyniu blendujemy: mąkę, jajka, mleko, wodę, sól, za’atar i oliwę z oliwek. Ciasto odstawiamy na 15 minut.

W międzyczasie na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek podsmażamy pokrojone warzywa. Delikatnie je solimy i po 5 minutach dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Pod koniec duszenia dodajemy melasę z granatów i ponownie zwiększamy ogień na 1-2 minuty.

Smażymy naleśniki. W międzyczasie mieszamy tahini, wodę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę z pietruszki. Całość mieszamy na gładki sos.

Naleśniki zawijamy z warzywnym farszem i polewamy obficie sosem tahini.

Smacznego!
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ