1
Krem z soczewicy z harissą i labneh

Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Wegetariańskie
Kuchnia europejska
Inne
Wegetariańskie
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:

Sposób przyrządzenia
SKŁADNIKI
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 ziemniaki
1 cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki harissy Jasmeen
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki kolendry
sól do smaku
sok z 1-½ cytryny
do podania:
natka z pietruszki, labneh Jasmeen, oliwa z oliwek Jasmeen
PRZYGOTOWANIE:
Na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po 1-2 minutach, dodajemy koncentrat pomidorowy, harissę , przyprawy, soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość podsmażamy 2-3 minuty, a następnie zalewamy wodą lub bulionem na wysokość 7-10 cm powyżej warzyw. Gotujemy na małym ogniu, aż do rozgotowania się wszystkich składników. Następnie blendujemy.
Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
Podajemy z labneh i posiekaną natką z pietruszki.
Smacznego :)
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 ziemniaki
1 cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki harissy Jasmeen
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki kolendry
sól do smaku
sok z 1-½ cytryny
do podania:
natka z pietruszki, labneh Jasmeen, oliwa z oliwek Jasmeen
PRZYGOTOWANIE:
Na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po 1-2 minutach, dodajemy koncentrat pomidorowy, harissę , przyprawy, soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość podsmażamy 2-3 minuty, a następnie zalewamy wodą lub bulionem na wysokość 7-10 cm powyżej warzyw. Gotujemy na małym ogniu, aż do rozgotowania się wszystkich składników. Następnie blendujemy.
Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
Podajemy z labneh i posiekaną natką z pietruszki.
Smacznego :)
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ