1
 
Dynia w Za'atarze na baba ghanoush
Pozostałe Od:Aksamitka (15) Odsłon:14 Dodano:2021-09-03

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Dynia w Za'atarze na baba ghanoush
Sposób przyrządzenia
SKŁADNIKI

1 dynia Hokkaido
3-4 łyżki za’ataru Jasmeen
oliwa z oliwek Jasmeen
pestki z 1 granatu
⅓ szklanki prażonych orzechów laskowych

1 op. baba ganoush Jasmeen lub 1 op. hummus Jasmeen
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
2 łyżki tahini Jasmeen
½ łyżeczki kuminu mielonego
sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Dynię myjemy i kroimy w 1-1,5 cm plastry. Dyni hokkaido nie trzeba obierać, skórka jest jadalna i miękka po upieczeniu. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy obficie za’atarem. Pieczemy 20-25 minut.
W międzyczasie przygotowujemy hummus lub baba ghanoush, w zależności od tego, na co mamy w danej chwili ochotę.
Mieszamy hummus lub baba ghanoush z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny, kuminem i solą do smaku.
2-3 łyżki pasty wykładamy na talerz, delikatnie je rozsmarowujemy. Następnie układamy dynię i posypujemy pestkami granatu oraz lekko posiekanymi, prażonymi orzechami laskowymi.
Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
Podajemy z pieczywem lub/i ulubioną sałatą.


Smacznego :)
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ