1
Warzywa sezonowe podane na hummusie

Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Wegetariańskie
Kuchnia europejska
Inne
Wegetariańskie
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:

Sposób przyrządzenia
SKŁADNIKI
warzywa sezonowe: młode ziemniaki, szparagi, młoda marchew, pietruszka, seler, buraki, rzodkiewka, bakłażan, cukinia
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
2-3 łyżki oliwy z oliwek + do polania
sok z cytryny
½ pęczka natki z pietruszki
opcjonalnie: ser feta
sól i pieprz do smaku
1-2 puszki hummusu Jasmeen
1-2 ząbki czosnku
tahini Jasmeen według uznania
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa kroimy na mniejsze części, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy z przyprawami: solą, pieprzem, kuminem i kolendrą. Przekładamy na blachę i pieczemy 15-30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Przygotowujemy hummus: dodajemy tahinę, sok z cytryny, czosnek. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny i obficie posypujemy natką z pietruszki i rozkruszoną fetą.
Następnie przekładamy hummus na talerz i układamy warzywa.
Rada: Warzywa dobrze jest piec niedługo, tak, aby były chrupiące. W tym przepisie możecie użyć też oliwy z chilli albo dodać trochę chili do warzyw.
Smacznego!
warzywa sezonowe: młode ziemniaki, szparagi, młoda marchew, pietruszka, seler, buraki, rzodkiewka, bakłażan, cukinia
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
2-3 łyżki oliwy z oliwek + do polania
sok z cytryny
½ pęczka natki z pietruszki
opcjonalnie: ser feta
sól i pieprz do smaku
1-2 puszki hummusu Jasmeen
1-2 ząbki czosnku
tahini Jasmeen według uznania
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa kroimy na mniejsze części, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy z przyprawami: solą, pieprzem, kuminem i kolendrą. Przekładamy na blachę i pieczemy 15-30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Przygotowujemy hummus: dodajemy tahinę, sok z cytryny, czosnek. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny i obficie posypujemy natką z pietruszki i rozkruszoną fetą.
Następnie przekładamy hummus na talerz i układamy warzywa.
Rada: Warzywa dobrze jest piec niedługo, tak, aby były chrupiące. W tym przepisie możecie użyć też oliwy z chilli albo dodać trochę chili do warzyw.
Smacznego!
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ