1
 
Warzywa sezonowe podane na hummusie
Przystawka Od:Aksamitka (15) Odsłon:10 Dodano:2021-09-03

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Warzywa sezonowe podane na hummusie
Sposób przyrządzenia
SKŁADNIKI

warzywa sezonowe: młode ziemniaki, szparagi, młoda marchew, pietruszka, seler, buraki, rzodkiewka, bakłażan, cukinia
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
2-3 łyżki oliwy z oliwek + do polania
sok z cytryny
½ pęczka natki z pietruszki
opcjonalnie: ser feta
sól i pieprz do smaku
1-2 puszki hummusu Jasmeen
1-2 ząbki czosnku
tahini Jasmeen według uznania

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa kroimy na mniejsze części, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy z przyprawami: solą, pieprzem, kuminem i kolendrą. Przekładamy na blachę i pieczemy 15-30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Przygotowujemy hummus: dodajemy tahinę, sok z cytryny, czosnek. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny i obficie posypujemy natką z pietruszki i rozkruszoną fetą.
Następnie przekładamy hummus na talerz i układamy warzywa.
Rada: Warzywa dobrze jest piec niedługo, tak, aby były chrupiące. W tym przepisie możecie użyć też oliwy z chilli albo dodać trochę chili do warzyw.

Smacznego!
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ