1
 
Miętowy chłodnik z labneh i grzankami z ciecierzycy
Zupa Od:Aksamitka (15) Odsłon:66 Dodano:2021-09-03

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Miętowy chłodnik z labneh i grzankami z ciecierzycy
Sposób przyrządzenia
SKŁADNIKI:

CHŁODNIK

400 g labneh Jasmeen / ewentualnie jogurt grecki
100-200 ml wody niegazowanej
sól do smaku
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewki
1 awokado (opcjonalnie)
1 pęczek kolendry
1 pęczek mięty
1-2 ząbki czosnku
sok z ½ -1 cytryny
1 łyżka sumaku

GRZANKI

1 puszka ciecierzycy Jasmeen
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kuminu i wędzonej ostrej papryki
sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania grzanek z ciecierzycy. Ciecierzycę mieszamy z oliwą z oliwek, solą i przyprawami. Pieczemy w 200 stopniach około 25-40 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca i rumiana.
Labneh mieszamy z wodą oraz startymi na grubych oczkach warzywami: ogórkiem i rzodkiewką. Opcjonalnie, dodajemy awokado pokrojone w kostkę.
Całość mieszamy z posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, sumakiem i sokiem z cytryny.
Chłodnik podajemy mocno schłodzony z grzankami z ciecierzycy.

Smacznego!
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ