1
 
Placek z jabłkami i migdałami
Deser Od:Malwinka 89 (5) Odsłon:962 Dodano:2009-12-07

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
mąka 600 gram
cukier 200 gram
masło 200 gram
jajko 5 sztuk
jabłko 1.5 kg
marcepan 200 gram
śmietana tłusta 200 gram
płatki migdałowe 3 łyżki
Placek z jabłkami i migdałami
Sposób przyrządzenia
Z mąki, cukru, masła i jajka zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię aluminiową i włóż na minimum 30 minut do lodówki. Jabłka umyj i obierz. Pokrój na plasterki. Pokrój marcepan i utrzyj ze śmietaną. Pozostałe jajka ubij i dodawaj stopniowo do marcepanu, stale ucierając. Rozwałkuj ciasto i przełóż je na blachę. Uformuj brzeg. Jabłka wyłóż na ciasto tak, by na siebie nachodziły. Na jabłka wylej masę marcepanową i posyp migdałami. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 200°C , na złocistobrązowy kolor. Przestudzone ciasto możesz podawać z bitą śmietaną.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ