4
Różana szarlotka z sezamową kruszonką

Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Grill/Piknik
Kuchnia europejska
Inne
Grill/Piknik
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:

Sposób przyrządzenia
SKŁADNIKI
2 ½ -3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki tahiny Jasmeen
1 kostka masła
⅔ szklanki cukru
1 jajko “zerówka”
½ łyżeczki prawdziwej wanilii
szczypta soli
1½ szklanki sezamu
1,5 kg jabłek (dobrych na szarlotkę)
2-3 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
1 słoik konfitury z płatków róż
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Masło ucieramy z cukrem, szczyptą soli oraz wanilią na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, tahinę i ucieramy przez kolejne 2 minuty. Przesiewamy mąkę i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut.
W między czasie obieramy jabłka. Część z nich ścieramy na grubych oczkach, zaś drugą część kroimy w cienkie plasterki. Rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy jabłka wraz z cynamonem przez ok 5 minut.
Upieczony blat smarujemy konfiturą, następnie przekładamy jabłka i kruszymy pozostałą część ciasta. Posypujmy sezamem. Całość pieczemy do suchego patyczka.
2 ½ -3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki tahiny Jasmeen
1 kostka masła
⅔ szklanki cukru
1 jajko “zerówka”
½ łyżeczki prawdziwej wanilii
szczypta soli
1½ szklanki sezamu
1,5 kg jabłek (dobrych na szarlotkę)
2-3 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
1 słoik konfitury z płatków róż
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Masło ucieramy z cukrem, szczyptą soli oraz wanilią na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, tahinę i ucieramy przez kolejne 2 minuty. Przesiewamy mąkę i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut.
W między czasie obieramy jabłka. Część z nich ścieramy na grubych oczkach, zaś drugą część kroimy w cienkie plasterki. Rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy jabłka wraz z cynamonem przez ok 5 minut.
Upieczony blat smarujemy konfiturą, następnie przekładamy jabłka i kruszymy pozostałą część ciasta. Posypujmy sezamem. Całość pieczemy do suchego patyczka.
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ