1
 
Krem z dyni z harissą i grzankami z ciecierzycy
Zupa Od:KORA (11) Odsłon:70 Dodano:2019-10-14

 
Kuchnia świata
Kuchnia pozostałe
Inne
Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:

Zupa

1 kg dyni
2 ząbki czosnku
1 cebula
½ szklanki czerwonej soczewicy
½ -¾ l wody lub bulionu (warzywnego lub mięsnego)
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżeczki harissy Jasmeen
1 łyżeczka kuminu
oliwa z oliwek Sandrini

Grzanki


200 g ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki oliwy z oliwek Sandrini
1 łyżeczka kuminu
sól i pieprz do smaku

Do podania

sok z ćwiartki cytryny
świeża kolendra do posypania
Labneh Sandra


Krem z dyni z harissą i grzankami z ciecierzycy
Sposób przyrządzenia
Do zimnej oliwy z oliwek wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy 2-3 minuty na małym ogniu. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w grube kostki dynię, marchew, kumin, harissę (w zależności od upodobania ostrości można dać jej znacznie więcej lub mniej) oraz przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Całość podsmażamy kolejne 2-3 minuty i zalewamy wodą lub bulionem. Gotujemy 20-30 minut aż dynia i marchew będzie miękka. Blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W międzyczasie, kiedy zupa się gotuje, zabieramy się za przygotowanie pieczonej ciecierzycy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciecierzycę mieszamy z oliwą z oliwek i przyprawami. Następnie przekładamy na blachę i pieczemy
25 – 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Gorącą zupę wykładamy na talerz, dekorujemy jogurtem, posypujemy kolendrą i pieczoną ciecierzycą.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ