
Kuchnia europejska
Inne
Grill/Piknik



BABA GHANOUSH
1 opakowanie baba ghanoush Jasmeen (Pasta z bakłażanów)
3-4 łyżki tahini Jasmeen
Szczypta siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku
Łyżeczka melasy z granatów (opcjonalnie)
Sól do smaku
Łyżka soku z cytryny
SALSA Z GRANATÓW I POMIDORÓW
2 granaty
½ czerwonej cebuli
sól do smaku
szczypta mielonego kuminu
szczypta mielonej kolendry
2 łyżki melasy z granatów
łyżka oliwy z oliwek Sandrini
20 pomidorków koktajlowych
1/3 pęczka kolendry
4 gałązki mięty
szczypta chilli
HARISSA DO STEKÓW
5 łyżek harissy Jasmeen
1 duży pęczek świeżej kolendry
2-4 gałązki mięty (opcjonalnie)
½ łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek Sandrini
STEKI
3-4 steki z polędwicy wołowej
2 łyżki masł
1 łyżka oleju ryżowego Sandrini
Sól i pieprz do smaku

BABA GHANOUSH
1 opakowanie baba ghanoush Jasmeen (Pasta z bakłażanów)
3-4 łyżki tahini Jasmeen
Szczypta siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku
Łyżeczka melasy z granatów (opcjonalnie)
Sól do smaku
Łyżka soku z cytryny
SALSA Z GRANATÓW I POMIDORÓW
2 granaty
½ czerwonej cebuli
sól do smaku
szczypta mielonego kuminu
szczypta mielonej kolendry
2 łyżki melasy z granatów
łyżka oliwy z oliwek Sandrini
20 pomidorków koktajlowych
1/3 pęczka kolendry
4 gałązki mięty
szczypta chilli
HARISSA DO STEKÓW
5 łyżek harissy Jasmeen
1 duży pęczek świeżej kolendry
2-4 gałązki mięty (opcjonalnie)
½ łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek Sandrini
STEKI
3-4 steki z polędwicy wołowej
2 łyżki masł
1 łyżka oleju ryżowego Sandrini
Sól i pieprz do smaku
Idealnie wysmażony stek, który dosłownie rozpływa się w ustach to wymarzone danie na jesienne słoty. Samar Khanafer dodała mu także odrobinę ostrości tworząc wyśmienity miks zielonej harissy z salsą pomidorową. Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!
Sposób przygotowania
Baba ghanoush
W misce mieszamy baba ghanoush Jasmeen wraz z tahiną, która podkreśla smak bakłażanów. Do masy dodajemy czosnek, melasę i przyprawy. Na koniec dla przełamania słodyczy tahiny dolewamy odrobinę soku z cytryny.
Salsa z granatów i pomidorów
Obieramy granata i wraz z cebulą, melasą, oliwą z oliwek, pokrojonymi w kostkę pomidorami, kolendrą i przyprawami mieszamy go w misce.
Harissa
Wszystkie składniki umieść w jednej misce i zblenduj na gładką masę.
Stek
Steki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy do osiągnięcia odpowiedniego stopnia wysmażenia mięsa – solimy je gdy są jeszcze na patelni. Następnie odkładamy je na talerz lub deskę i pozostawiamy na 5 minut by odpoczęły i wypuściły soki. W tym czasie smarujemy je delikatnie harissą. Na talerz wykładamy baba ghanoush, obok kładziemy stek, który pokrywamy salsą.

w przepisie podano inaczej