2
 
Stek w zielonej harissie
Danie główne Od:KORA (12) Odsłon:101 Dodano:2019-10-04

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Grill/Piknik
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:

BABA GHANOUSH

1 opakowanie baba ghanoush Jasmeen (Pasta z bakłażanów)
3-4 łyżki tahini Jasmeen
Szczypta siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku
Łyżeczka melasy z granatów (opcjonalnie)
Sól do smaku
Łyżka soku z cytryny

SALSA Z GRANATÓW I POMIDORÓW

2 granaty
½ czerwonej cebuli
sól do smaku
szczypta mielonego kuminu
szczypta mielonej kolendry
2 łyżki melasy z granatów
łyżka oliwy z oliwek Sandrini
20 pomidorków koktajlowych
1/3 pęczka kolendry
4 gałązki mięty
szczypta chilli

HARISSA DO STEKÓW

5 łyżek harissy Jasmeen
1 duży pęczek świeżej kolendry
2-4 gałązki mięty (opcjonalnie)
½ łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek Sandrini

STEKI

3-4 steki z polędwicy wołowej
2 łyżki masł
1 łyżka oleju ryżowego Sandrini
Sól i pieprz do smaku

Stek w zielonej harissie
Sposób przyrządzenia
SKŁADNIKI
BABA GHANOUSH

1 opakowanie baba ghanoush Jasmeen (Pasta z bakłażanów)
3-4 łyżki tahini Jasmeen
Szczypta siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku
Łyżeczka melasy z granatów (opcjonalnie)
Sól do smaku
Łyżka soku z cytryny
SALSA Z GRANATÓW I POMIDORÓW

2 granaty
½ czerwonej cebuli
sól do smaku
szczypta mielonego kuminu
szczypta mielonej kolendry
2 łyżki melasy z granatów
łyżka oliwy z oliwek Sandrini
20 pomidorków koktajlowych
1/3 pęczka kolendry
4 gałązki mięty
szczypta chilli
HARISSA DO STEKÓW

5 łyżek harissy Jasmeen
1 duży pęczek świeżej kolendry
2-4 gałązki mięty (opcjonalnie)
½ łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek Sandrini
STEKI

3-4 steki z polędwicy wołowej
2 łyżki masł
1 łyżka oleju ryżowego Sandrini
Sól i pieprz do smaku







Idealnie wysmażony stek, który dosłownie rozpływa się w ustach to wymarzone danie na jesienne słoty. Samar Khanafer dodała mu także odrobinę ostrości tworząc wyśmienity miks zielonej harissy z salsą pomidorową. Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!
Sposób przygotowania
Baba ghanoush

W misce mieszamy baba ghanoush Jasmeen wraz z tahiną, która podkreśla smak bakłażanów. Do masy dodajemy czosnek, melasę i przyprawy. Na koniec dla przełamania słodyczy tahiny dolewamy odrobinę soku z cytryny.
Salsa z granatów i pomidorów

Obieramy granata i wraz z cebulą, melasą, oliwą z oliwek, pokrojonymi w kostkę pomidorami, kolendrą i przyprawami mieszamy go w misce.
Harissa

Wszystkie składniki umieść w jednej misce i zblenduj na gładką masę.
Stek

Steki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy do osiągnięcia odpowiedniego stopnia wysmażenia mięsa – solimy je gdy są jeszcze na patelni. Następnie odkładamy je na talerz lub deskę i pozostawiamy na 5 minut by odpoczęły i wypuściły soki. W tym czasie smarujemy je delikatnie harissą. Na talerz wykładamy baba ghanoush, obok kładziemy stek, który pokrywamy salsą.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ