1
 
łosoś w harissie z salsą z orzechów piniowych z puree ziemniaczanym z Labneh
Danie główne Od:KORA (10) Odsłon:62 Dodano:2019-07-22

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:

300 dag łososia ze skórą
4 łyżki harissy Jasmeen
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
sól do smaku

70 dag ziemniaków
3-4 łyżki Labneh
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
⅓ pęczka mięty
⅓ pęczka natki z pietruszki
sok z 1 cytryny

½ szklanki podprażonych orzechów piniowych

2 ząbki czosnku
½ pęczka kolendry
½ fenkułu
2-3 łyżki oliwy z oliwek Sandrini
sok z 1 cytryny
sól do smaku


łosoś w harissie z salsą z orzechów piniowych z puree ziemniaczanym z Labneh
Sposób przyrządzenia
Harissę blendujemy z czosnkiem, kuminem, kolendrą i szczyptą soli. Następnie łososia dzielimy na dwie porcje, solimy i smarujemy grubą warstwą harissy. Łososia pieczemy 15-18 minut w 220 stopniach C.

Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, Labneh i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do masy dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku solą.

Orzechy pinii siekamy, fenkuła kroimy w drobną kostkę, siekamy kolendrę i mieszamy wraz z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą.

Na talerz wykładamy ziemniaczane puree, następnie łososia, którego posypujemy salsą.

Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ