1
 
hummus z falafelem i sezonową sałatką
Danie główne Od:KORA (10) Odsłon:71 Dodano:2019-07-01

 
Kuchnia świata
Kuchnia arabska
Inne
Grill/Piknik, Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:

Składniki:

 

1 opakowanie falafela Jasmeen

250 ml ciepłej wody

olej ryżowy do smażenia Sandrini

1 opakowanie hummusu z tahiną Jasmeen
2-3 łyżki tahini Jasmeen
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku

sól do smaku

1 opakowanie mixu sałat

½ pęczka kolendry
½ fenkułu
⅓ granatu

⅓ szklanki oliwy z oliwek Sandrini
⅓ szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka melasy z granatów
sól do smaku

Do podania:

oliwa z oliwek Sandrini

½ pęczka mięty

kilka listków bazylii (opcjonalnie)

hummus z falafelem i sezonową sałatką
Sposób przyrządzenia
Hummus doprawiamy tahiną, sokiem z cytryny, siedmioma przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W międzyczasie przygotowujemy falafel według instrukcji na opakowaniu.
Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze części, dodajemy porwane zioła oraz pokrojonego na szatkownicy fenkuła oraz granat. Mieszamy dressing: oliwę z oliwek, sok z cytryny, melasę i sól.
Na talerz wykładamy hummus, następnie na środek układamy sałatę oraz 3-4 falafele.

Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ