2
 
Placek drożdżowy (na dwie blachy)
Deser Od:Maciej Pilarczak (3) Odsłon:921 Dodano:2009-12-07

 
Kuchnia świata
Kuchnia pozostałe
Inne
Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Mąka 1.2 kg
Żółtka 6 sztuk
Cukier 1.5 szklanki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masło 250 ml
Margaryna 1 łyżka
Mleko 300 ml
Drożdże 5 dag
Sól
Placek drożdżowy (na dwie blachy)
Sposób przyrządzenia
Z drożdży, 0,5 łyżeczki cukru, soli, mąki (2 łyżek) i 4 łyżek letniego mleka zrób rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce. Następnie do ubitych 5 żółtek z 5 łyżkami cukru dodaj wyrośnięty rozczyn, mąkę (0,5 kg), proszek do pieczenia i całość dobrze wyrób. Rozpuść jedną łyżkę masła i jedną łyżkę margaryny, gdy tłuszcz ostygnie dodaj go do masy. I tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 40 – 60 min. Na koniec wyłóż ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę. Teraz przystąp do przygotowania kruszonki. Sporządź ją z 1 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąki, niecałej kostki masła i jednego żółtka – podane składniki dokładnie wymieszaj, a następnie rozkrusza na ciasto. Przed włożeniem ciasta do piekarnika odczekaj około 20 min (niech ciasto ponownie wyrośnie). Piecz około 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170˚C

Na ciasto (pod kruszonkę) możesz wyłożyć dowolnie wybrany owoc – na przykład śliwki.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ