2
Mleczna herbata z karmelem

Kuchnia świata
Kuchnia pozostałe
Inne
Wielkanoc
Kuchnia pozostałe
Inne
Wielkanoc
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
- 500 ml mleka
- 2 torebki czarnej herbaty (np. Akbar Pure Ceylon)
- 4 łyżeczki cukru
- Laska wanilii

Sposób przyrządzenia
W rondlu podgrzewamy mleko, wkładamy 2 torebki herbaty oraz ziarenka wanilii. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Równocześnie, w drugim rondlu przygotowujemy karmel – na suche dno przesypujemy cukier i rozgrzewamy rondel. Gdy cukier przybierze bursztynową barwę (uwaga będzie bardzo gorący!), zalewamy go ciepłym mlekiem herbaciano-waniliowym (będzie pryskać!). Gotujemy aż do rozpuszczenia się cukru.
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ