1
 
Bakłażan z soczewicą
Danie główne Od:rozaola (660) Odsłon:10 Dodano:2019-01-11

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
  • Bakłażan
  • 1-2 łyżeczki pasty harissa marki Sandra
  • Szklanka czerwonej soczewicy
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pęczek koperku
  • Śmietana 18%
  • Łyżeczka pieprzu kolorowego
  • Łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • Sól
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki migdałów
  • Łyżka oleju roślinnego
  • Cytryna
Bakłażan z soczewicą
Sposób przyrządzenia
Łączymy ze sobą świeżo mielony pieprz kolorowy, cytrynowy, 1-2 łyżeczki harissy (w zależności od naszych upodobań), przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiażdżone migdały. Wszystko razem mieszamy. Bakłażana przekrawamy na pół i solimy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym wodę, którą puścił. Miąższ bakłażana nacinamy w „kratkę” i nacieramy mieszanką przypraw. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Soczewicę dokładnie płuczemy. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem oleju oraz soli i dodajemy soczewicę. Gotujemy do momentu, aż będzie miękka. Po tym czasie odcedzamy i mieszamy z pietruszką i koperkiem. Na talerz wykładamy soczewicę i bakłażana. Zdobimy kleksem śmietany i skrapiamy sokiem z cytryny.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ