1
 
Clam chowder z Luizjany
Zupa Od:rozaola (571) Odsłon:2 Dodano:2018-12-06

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
  • 0,5 kg małży białych (można również użyć sercówek lub brzytw)
  • Kilka sztuk krewetek tygrysich
  • Papryka czerwona
  • Puszka kukurydzy marki Sandra
  • 2 małe szalotki
  • 50 g boczku wędzonego
  • Kilka łyżek śmietanki kremówki
  • Kilka ziemniaków
  • Łyżka masła
  • Papryczka chilli
  • Sól, pieprz do smaku
Clam chowder z Luizjany
Sposób przyrządzenia
Małże myjemy i płuczemy w osolonej wodzie. Te, które otworzyły się w trakcie tego procesu wyrzucamy. Umyte małże wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do poziomu samych małży. Gotujemy przez ok. 10-15 minut do momentu, aż małże się otworzą. Boczek kroimy w plastry i podsmażamy na maśle z posiekaną szalotką, pokrojoną w paski papryką i kukurydzą. Dodajemy odcedzony wywar, który powstał w trakcie gotowania małż. Dolewamy dwie szklanki wody i gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy razem z papryczką chilli. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy śmietankę i małże (w muszlach).
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ