2
Pierniczki

Kuchnia świata
Kuchnia niemiecka
Inne
Boże narodzenie, Dla dzieci, Wegetariańskie
Kuchnia niemiecka
Inne
Boże narodzenie, Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
Mąka 1 kg
Margaryna 1 kostka
Smalec 1 kostka
Miód 270 gram
Jajko 5 sztuk
Kakao 125 gram
Cukier 2 szklanki
Amoniak 2 łyżeczki
Soda 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika 2 paczki
Cynamon 2 łyżeczki
Margaryna 1 kostka
Smalec 1 kostka
Miód 270 gram
Jajko 5 sztuk
Kakao 125 gram
Cukier 2 szklanki
Amoniak 2 łyżeczki
Soda 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika 2 paczki
Cynamon 2 łyżeczki

Sposób przyrządzenia
Rozpuść margarynę, smalec, miód, cukier i kakao. Gdy rozpuszczona masa przestygnie, dolej ją do mąki, ubitych jajek, przypraw, amoniaku rozpuszczony w ¼ szklanki wody, oraz sody również rozpuszczoną w ¼ szklanki wody. Całość bardzo dokładnie wyrób. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni podziel je na części i rozwałkuj na blacie posypanym mąką. Z tak rozwałkowanego „placka” o grubości mniej więcej 3-5 mm wytnij pierniczki – możesz to zrobić za pomocą szklanki lub też specjalnych foremek do wycinania. Małe pierniczki wyłóż na blachę i piecz w piekarniku przez około 8 min w temp około 180 °C.
Galeria
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ