2
 
Pierniczki
Deser Od:Król Julian (1) Odsłon:723 Dodano:2009-12-07

 
Kuchnia świata
Kuchnia niemiecka
Inne
Boże narodzenie, Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Mąka 1 kg
Margaryna 1 kostka
Smalec 1 kostka
Miód 270 gram
Jajko 5 sztuk
Kakao 125 gram
Cukier 2 szklanki
Amoniak 2 łyżeczki
Soda 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika 2 paczki
Cynamon 2 łyżeczki
Pierniczki
Sposób przyrządzenia
Rozpuść margarynę, smalec, miód, cukier i kakao. Gdy rozpuszczona masa przestygnie, dolej ją do mąki, ubitych jajek, przypraw, amoniaku rozpuszczony w ¼ szklanki wody, oraz sody również rozpuszczoną w ¼ szklanki wody. Całość bardzo dokładnie wyrób. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni podziel je na części i rozwałkuj na blacie posypanym mąką. Z tak rozwałkowanego „placka” o grubości mniej więcej 3-5 mm wytnij pierniczki – możesz to zrobić za pomocą szklanki lub też specjalnych foremek do wycinania. Małe pierniczki wyłóż na blachę i piecz w piekarniku przez około 8 min w temp około 180 °C.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ