6
Kapuśniak

Kuchnia świata
Kuchnia polska
Kuchnia polska
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
kapusta biała 0.5 kg
bulion 1.5 litra
papryka 1 sztuka
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ziemniaki 3-4 sztuki
boczek wędzony 3-4 plastry
koperek
mleko 0.5 szklanki
zioła prowansalskie 0.5 łyżeczki
sól
pieprz
ocet winny 0.5 łyżeczki
czosnek 1-2 ząbki
mąka 1 łyżka
bulion 1.5 litra
papryka 1 sztuka
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ziemniaki 3-4 sztuki
boczek wędzony 3-4 plastry
koperek
mleko 0.5 szklanki
zioła prowansalskie 0.5 łyżeczki
sól
pieprz
ocet winny 0.5 łyżeczki
czosnek 1-2 ząbki
mąka 1 łyżka

Sposób przyrządzenia
Kapustę i paprykę pokrój w kostkę. Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Do bulionu dodaj kapustę i gotuj ją, aż będzie półmiękka. Potem dodaj ziemniaki, paprykę, marchew i zioła prowansalskie. Gotuj wszystko razem. Boczek wędzony usmaż z cebulą. Gdy boczek się zrumieni dodaj mąkę i po chwili smażenia przełóż go do zupy. Na koniec dodaj mleko i gotuj 2 minuty. Zdejmij zupę z palnika. Dodaj czosnek, posiekany koperek i ocet winny.
Do bulionu dodaj kapustę i gotuj ją, aż będzie półmiękka. Potem dodaj ziemniaki, paprykę, marchew i zioła prowansalskie. Gotuj wszystko razem. Boczek wędzony usmaż z cebulą. Gdy boczek się zrumieni dodaj mąkę i po chwili smażenia przełóż go do zupy. Na koniec dodaj mleko i gotuj 2 minuty. Zdejmij zupę z palnika. Dodaj czosnek, posiekany koperek i ocet winny.
Galeria
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ