3
 
Kalafior w sosie z tahiny i jogurtu
Dodatki do dań Od:rozaola (660) Odsłon:366 Dodano:2016-01-22

 
Kuchnia świata
Kuchnia arabska
Inne
Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:

Kalafior:

  • 1 kalafior
  • 1 szklanka mąki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sok z 1 cytryny
  • sól, biały pieprz

Sos:

  • ¾ szklanki tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
  • 1 opakowanie małego jogurtu
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, biały pieprz
Kalafior w sosie z tahiny i jogurtu
Sposób przyrządzenia
Kalafior dzielimy na różyczki. Zanurzamy każdą w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju, aż do uzyskania lekko złotej barwy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem, dodajemy tahinę cały czas mieszając, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy kalafior.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ