2
Kaczka faszerowana

Kuchnia świata
Kuchnia pozostałe
Kuchnia pozostałe
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
Kaczka "wyluzowana" (czyli wypatroszona, bez kości) - najlepiej z nieuszkodzoną skórą
300-400 g mięsa mielonego (w zależności od wielkości kaczki)
300-400 g wątróbki drobiowej (jak wyżej)
2 jajka (j.w. - żeby farsz był jak na mielone klopsiki, związany)
bułka czerstwa namoczona
garść pieczarek (opcjonalnie)
cebula
pietruszka zielona
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, gałka...)

Sposób przyrządzenia
Kaczkę umiejętnie "wyluzować" - za nas zrobiła to wprawiona koleżanka ;)
W zależności od wielkości kaczki przygotować odpowiednią ilość farszu - nam z ok. 0,5 kg została reszta, podaliśmy więc wyżej mniejsze ilości.
Wszystko zmielić jak do klopsików mielonych, dobrze doprawić.
Kaczkę pozszywać oprócz otworu po kuprze (lub najpierw nadziać i potem zszywać!). Następnie szczelnie ją zszyć, natrzeć resztką przypraw i solą.
Piec w 180 stopniach przez tyle godzin, ile waży kaczka. Podlewać uwalnianym tłuszczem, ewentualnie nadmiar odlać.
Uwaga: Eksperymentowaliśmy z pieczeniem na soli, odradzamy wówczas nacieranie mięsa solą! Poza tym kaczka wyszła nieco sucha, można więc (przynajmniej jej wystające kończyny) owinąć folią do pieczenia.
Wariacje dozwolone, mamy zamiar wypróbować w przyszłości podlewanie winem i/lub farsz z jabłkami - czekamy na Wasze propozycje! :)
Smacznego!
W zależności od wielkości kaczki przygotować odpowiednią ilość farszu - nam z ok. 0,5 kg została reszta, podaliśmy więc wyżej mniejsze ilości.
Wszystko zmielić jak do klopsików mielonych, dobrze doprawić.
Kaczkę pozszywać oprócz otworu po kuprze (lub najpierw nadziać i potem zszywać!). Następnie szczelnie ją zszyć, natrzeć resztką przypraw i solą.
Piec w 180 stopniach przez tyle godzin, ile waży kaczka. Podlewać uwalnianym tłuszczem, ewentualnie nadmiar odlać.
Uwaga: Eksperymentowaliśmy z pieczeniem na soli, odradzamy wówczas nacieranie mięsa solą! Poza tym kaczka wyszła nieco sucha, można więc (przynajmniej jej wystające kończyny) owinąć folią do pieczenia.
Wariacje dozwolone, mamy zamiar wypróbować w przyszłości podlewanie winem i/lub farsz z jabłkami - czekamy na Wasze propozycje! :)
Smacznego!
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ