2
 
Kaczka faszerowana
Danie główne Od:Smacznego (67) Odsłon:900 Dodano:2013-04-02

 
Kuchnia świata
Kuchnia pozostałe
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:

Kaczka "wyluzowana" (czyli wypatroszona, bez kości) - najlepiej z nieuszkodzoną skórą

300-400 g mięsa mielonego (w zależności od wielkości kaczki)
300-400 g wątróbki drobiowej (jak wyżej)
2 jajka (j.w. - żeby farsz był jak na mielone klopsiki, związany)
bułka czerstwa namoczona
garść pieczarek (opcjonalnie)
cebula
pietruszka zielona
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, gałka...)



Kaczka faszerowana
Sposób przyrządzenia
Kaczkę umiejętnie "wyluzować" - za nas zrobiła to wprawiona koleżanka ;)

W zależności od wielkości kaczki przygotować odpowiednią ilość farszu - nam z ok. 0,5 kg została reszta, podaliśmy więc wyżej mniejsze ilości.
Wszystko zmielić jak do klopsików mielonych, dobrze doprawić.

Kaczkę pozszywać oprócz otworu po kuprze (lub najpierw nadziać i potem zszywać!). Następnie szczelnie ją zszyć, natrzeć resztką przypraw i solą.

Piec w 180 stopniach przez tyle godzin, ile waży kaczka. Podlewać uwalnianym tłuszczem, ewentualnie nadmiar odlać.

Uwaga: Eksperymentowaliśmy z pieczeniem na soli, odradzamy wówczas nacieranie mięsa solą! Poza tym kaczka wyszła nieco sucha, można więc (przynajmniej jej wystające kończyny) owinąć folią do pieczenia.

Wariacje dozwolone, mamy zamiar wypróbować w przyszłości podlewanie winem i/lub farsz z jabłkami - czekamy na Wasze propozycje! :)

Smacznego!
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ