7
 
Ciasteczka cytrynowo - lawendowe
Deser Od:lawenda (2) Odsłon:1081 Dodano:2013-01-30

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Dla dzieci
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:

1/3 szklanki cukru 1 łyżaeczka suszonych kwiatów lawendy 
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
 
1 pół kostki niesolonego, miękkiego masła 
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli

  

Ciasteczka cytrynowo - lawendowe
Sposób przyrządzenia
Wymieszać: cukier, lawendę i startą skórkę z cytryny. Pamietając oczywiście, by przed starciem, wyparzyć cytrynę.

Dodać masło i makę.
Najłatwiej jest mikserem na wolnych obrotach z odpowiednią końcówką.

Wyrobione, miękkie ciasto przekładamy na papier do pieczenia. I w takiej formie do lodówki na 20 minut.

Następnie rozwałkować i chłodzić kolejne 45 minut.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 350st.C.

Z ciasta wykrawamy (szklanką, kubkiem) kółeczka, choć dozwolone są i inne kształty.

Wycięcte ciasteczka umieszczamy na papierze do pieczenia i mrozimy przez 10 minut.

Następnie pieczemy ciasteczka przez 20-25 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kratce do ostygnięcia.

Przechowywanie
Można przechowywać szczelnie zamknięte przez 5 dni.

Zamrożone ciasto można użyć w ciagu miesiąca.

SMACZNEGO
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ