2
 
Prosty chlebek z ziarnami
Pozostałe Od:Smacznego (67) Odsłon:1142 Dodano:2013-01-29

 
Kuchnia świata
Kuchnia pozostałe
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:

400 ml wody
500 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
1 opakowanie suchych drożdży
1/3 szkl. ziaren (słonecznika, sezamu) 

Prosty chlebek z ziarnami
Sposób przyrządzenia
Z podanych składników (oprócz ziaren) zagnieść ciasto o gładkiej konsystencji. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.
Następnie dodać ziarna, ponownie wyrobić ciasto. Znów odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Po raz trzeci wyrobić ciasto, wyłożyć na blaszkę (dwie keksówki lub jedną dużą tortową). Można użyć naczynia żaroodpornego, a jeszcze lepiej glinianego. Posypać sezamem. Ponownie pozwolić wyrosnąć przez pół godziny.
Piec w 200 stopniach przez około 45 minut. Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i zawijamy w płócienną ściereczkę do ostygnięcia.
Warto trzymać się przepisu, zwłaszcza "magicznych" rytuałów wyrabiania i odstawiania do wyrośnięcia, efekt gwarantowany!
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ