1
Alhemiczny kawior z owoców

Kuchnia świata
Kuchnia pozostałe
Kuchnia pozostałe
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
szklanka gęstego soku owocowego (np. porzeczkowego) lub miąższu (np arbuza)
szklanka wody
1,5 g alginatu sodowego
1,5 g chlorku wapnia
naczynie z wodą

Sposób przyrządzenia
Alginat dokładnie wymieszać z sokiem (np w blenderze). Odstawić aż osiądzie pianka.
Chlorek wapnia wymieszać z wodą.
Miksturę z soku wkraplać za pomocą strzykawki do wody z chlorkiem. Po minucie, dwóch odcedzić sitkiem i wrzucić delikatnie do czystej wody.
Powstaną miękkie kuleczki ze stabilną "skórką", w środku z płynnym sokiem.
Można robić większe żelki, np. zanurzając w chlorku łyżeczkę z dużą kroplą soku (wyciśniętą uprzednio za pomocą strzykawki).
W tym przepisie trudność może przedstawiać już samo zdobycie składników (a może powinniśmy nazwać je 'odczynnikami'? ;), precyzyjne (!) odmierzenie ich i dokładne wymieszanie.
Chlorek wapnia wymieszać z wodą.
Miksturę z soku wkraplać za pomocą strzykawki do wody z chlorkiem. Po minucie, dwóch odcedzić sitkiem i wrzucić delikatnie do czystej wody.
Powstaną miękkie kuleczki ze stabilną "skórką", w środku z płynnym sokiem.
Można robić większe żelki, np. zanurzając w chlorku łyżeczkę z dużą kroplą soku (wyciśniętą uprzednio za pomocą strzykawki).
W tym przepisie trudność może przedstawiać już samo zdobycie składników (a może powinniśmy nazwać je 'odczynnikami'? ;), precyzyjne (!) odmierzenie ich i dokładne wymieszanie.
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ