7
 
Mini-Deserki Tiramisu
Deser Od:Karo_Linka (25) Odsłon:1366 Dodano:2012-12-25

 
Kuchnia świata
Kuchnia francuska
Inne
Boże narodzenie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
{{

1 Paczka podłużnych biszkoptów
2 łyżki rumu lub amaretto
1/2szkl. zaparzonej mocnej kawy rozp.
500 g serka mascarpone
3/4 szkl. cukru pudru
1 mała kremówka 36%
1 fix do śmietany
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (startej)
(Wersja bez jajek)

}}
Mini-Deserki Tiramisu
Sposób przyrządzenia
(Na 10 porcji)
Rum lub amaretto mieszamy z przestudzonym naparem z kawy. Biszkopty grubo kruszymy, umieszczamy na dnie kieliszków deserowych, skrapiamy naparem kawowo-rumowym.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem, osobno ubijamy kremówkę z fixem, delikatnie łączymy serek z ubitą śmietaną (mieszamy łyżką, nie miksujemy). Dodajemy kilka łyżek naparu (do smaku, zbyt dużo sprawi, że masa będzie gorzka).
Układamy warstwami w kieliszkach - pokruszone, skropione kawą ciasteczka, masę, ciasteczka, masę... Posypujemy startą czekoladą, można ozdobić pralinką. Smacznego!
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ