1
 
Tarta z brukselką
Danie główne Od:Kaja 1978 (3) Odsłon:855 Dodano:2013-01-02

 
Kuchnia świata
Kuchnia francuska
Inne
Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:

125 g zimnego masła
250 g mąki
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
garść płatków migdałowych
0,5 kg brukselki
2 cebule
1 łyżka oleju
ser tarty do posypania
150 g śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

Tarta z brukselką
Sposób przyrządzenia
Masło posiekaj, dodaj jedno jajko, mąkę, sól - zagnieć ciasto i odstaw do lodówki na 30 minut.
Brukselkę podgotuj 10-15 minut na półmiękko. Cebulę posiekaj i podsmaż.
Pozostałe 3 jajka zmieszaj ze śmietaną, dopraw.
Ciastem wylep natłuszczoną blaszkę (najlepiej okrągłą z falowanym brzegiem), zostaw niewielki "płocik".
Wysyp podstudzone (odcedzone) brukselki wymieszane z cebulką, zalej to masą śmietanowo-jajeczną. Możesz posypać serem i płatkami migdałów.
Piecz ok. 45 minut (sprawdź patyczkiem, czy masa się ścięła) w 175 stopniach. Podawaj na gorąco.

Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ