1
 
Dyniowe Księżyce
Przystawka Od:apla (3) Odsłon:757 Dodano:2012-12-07

 
Kuchnia świata
Kuchnia południowoamerykańska
Inne
Grill/Piknik, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
dynia Hokkaido 1  
oliwa z oliwek  
przyprawy: sól. pieprz cytrynowy. bouquet garni  
Dyniowe Księżyce
Sposób przyrządzenia
Porządnie wyszorowaną, ale nie obraną dynię pokroić w księżyce: mogą być tradycyjne, mogą być w pełni (byle nie w nowiu ;) grubości kciuka. Otoczyć w oliwie. Posypać z obu stron przyprawami, rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku kilkanaście do dwudziestu minut – sprawdzać raz po raz patyczkiem lub widelcem, czy dynia zmiękła. Nie dopuścić do „rozgotowania” – zbyt długo pieczona dynia zrobi się papkowata i mączna (a jeszcze dłużej - czarna i zwęglona ;).
Hokkaidowe księżyce powinny mieć konsystencję podgotowanej marchewki: nie być surowe, ale wciąż wymagać „chrupnięcia”.

Opcja: Tak przygotowane księżyce, może nieco cieńsze i w mniejszych porcjach, nadają się też na raclette!
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ