1
 
Muszle nadziewane
Przystawka Od:wiwona (51) Odsłon:1625 Dodano:2012-12-03

 
Kuchnia świata
Kuchnia polska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
makaronu w kształcie duzych muszli 400 gram
śmietany 36% 1/2 litra
mielonego mięsa 1/2 kg
szczypiorku 1 pęczek
szynki 15 dag
boczku wędzonego 15 dag
oliwy z olwek 5 łyżek
maku 2 łyżki
soli 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
bazylia 1/2 pęczka
Muszle nadziewane
Sposób przyrządzenia
1.makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Przed odcedzeniem dodaj do wody 2 łyżki oliwy z oliwek-dzieki temu makaron nie sklei się.
2.Przygotuj farsz.Zmielone mięso wymieszaj z dwiema łyżkami śmietany.Dodaj umyty i drobno posiekany szczypiorek,a także pokrojoną w niedużą kostkę szynkę i wędzony boczek.Przypraw do smaku solą,pieprzem i ziołami.
3.Każdą ugotowaną muszlę nadziewaj farszem mięsnym.
4.Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek,następnie dodaj do niej mak i kilka minut smaż razem.Dodaj pozostałą śmietanę i dobrze wymieszaj.
5.Układaj w sosie muszle z farszem,a nastepnie duś około 20 minut pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu.Gdy mięso w muszlach będzie ugotowane,wykładaj na talerze.Udekoruj świeżymi owocami żurawiny i listkami bazylii.Polej sosem z patelni.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ