1
 
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wg receptury mojej babci
Deser Od:Cecylia S. (15) Odsłon:2302 Dodano:2012-10-18

 
Kuchnia świata
Kuchnia pozostałe
Inne
Dla dzieci
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
mąka 50 dkg
drożdże 4 dkg
mleko 1 szklanka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
jajka 3 sztuki
margaryna 12.5 dkg
sól  
tłuszcz i bułka tarta  
śliwki 70 dkg
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wg receptury mojej babci
Sposób przyrządzenia
Podgrzej 1/2 szklanki mleka i rozpuść w nim drożdże, dodaj po 1 łyżce maki i cukru, odstaw do wyrośnięcia. Przesiej make i dodaj pozostałe mleko oraz cukier, wbij jajka, dodaj sól, rozczyn, ekstrakt z wanilii i zagnieć ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczoną margarynę. Ciasto odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Śliwki oczyść, usuń pestki. Przygotuj kruszonkę. Formę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, wyłóż do niej ciasto, wysyp kruszonką i ułóż śliwki. Piecz przez godzinę w 180 st.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ