1
 
GNOCCHI - WŁOSKIE KOPYTKA
Danie główne Od:Pier-rożek (13) Odsłon:1286 Dodano:2012-10-11

 
Kuchnia świata
Kuchnia włoska
Inne
Dla dzieci, Dla alergików, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
ziemniaki 1 kg
masło 35 g
mąka 2 szklanki
jajka 2 sztuki
sól  
pieprz  
GNOCCHI - WŁOSKIE KOPYTKA
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Potłuc tłuczkiem lub zmielić w maszynce. Wysypać na stolnicę. Roztrzepać jajka, połączyć z ziemniakami, dodać masło i mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić ciasto. Uformować z niego wałeczki o średnicy około 2 cm i długości 5 cm, pokroić na mniejsze kawałki (tak jak kopytka). Gotować w osolonej wodzie 5 minut, do momentu aż wypłyną.

Gnocchi idealnie smakują polane oliwą z oliwek i posypane parmezanem. Są również dobrym dodatkiem do gulaszu i różnego rodzaju mięs.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ