2
 
Ciastka francuskie ze śliwkami
Deser Od:Wytrawna (4) Odsłon:608 Dodano:2009-12-07

 
Kuchnia świata
Kuchnia francuska
Inne
Grill/Piknik, Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
ciasto francuskie 300 g
jajko 1 sztuka
dżem jabłkowy 1 łyżka
śliwki 500 g
masło 50 g
cukier 2-3 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
migdały 40 g
cukier puder 3-4 łyżki
Ciastka francuskie ze śliwkami
Sposób przyrządzenia
Ciasto wyjmij do rozmrożenia. Odkrój z niego 6 długich, wąskich pasków i skręć .Pozostałe ciasto podziel na 6 kawałków w kształcie kwadratów. Na brzegach ułóż poskręcane paski ciasta i posmaruj krawędzie roztrzepanym jajkiem. Środek każdego ciastka posmaruj wymieszanym dżemem jabłkowym
Śliwki umyj, osusz, podziel na połówki, usuń pestki i pokrój w plastry. Ułóż je na dżemie. Roztop masło i posmaruj nim powierzchnię ciastek. Następnie posyp je migdałami pokrojonymi w słupki i cukrem wymieszanym z cynamonem. Ułóż ciastka na blaszce i piecz 25 minut w temperaturze 200°C. Przestudzone ciastka podawaj posypane cukrem pudrem.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ