2
 
Gołąbki w sosie pomidorowym
Deser Od:Kalynka (38) Odsłon:961 Dodano:2011-01-10

 
Kuchnia świata
Kuchnia pozostałe
Inne
Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Ciasto:
jajko 6 sztuk
cukier 25 dag
woda 9 łyżek
mąka 20 dag
proszek do pieczenia 1 dag
Krem:
żółtko 5 sztuk
mleko 0.5 litra
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier 5 łyżek
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
margaryna 25 dag
wrzątek 1 szklanka
Wierzch:
delicje pomarańczowe 2 opakowania
wódka 50 gram
ananasy 1 puszka
galaretka pomarańczowa 2 opakowania
rodzynki 5 dag
Do naponczowania:
herbata mocna 3/4 szklanki
cukier 2 łyżeczki
rum 50 gram
sok z cytryny 1 łyżeczka
Gołąbki w sosie pomidorowym
Sposób przyrządzenia
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem. Ucieraj dodając na przemian po łyżce wody i mąkę. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Tortownicę wysmaruj margaryną i posyp mąką. Wlej do niej ciasto i piecz na słomkowy kolor w temperaturze 170-180 stopni C. Przestudzone ciasto przekrój w poprzek na dwie części. Przygotuj mocną herbatę z 1 czubatej łyżeczki liści z dodatkiem cukru. Proponujemy, abyś przygotował wywar z herbaty Ahmad. Obydwie części ciasta skrop herbatą, alkoholem i sokiem z cytryny. Ananasy odcedź z soku. Wlej sok do szklanki i uzupełnij wodą szklankę do pełna. Następnie przelej do garnuszka i podgrzej . Rozpuść w tym jedną galaretkę. Pozostałe dwie rozpuść w trzech szklankach wrzątku . Odstaw galaretki do wystudzenia. Żółtko zmieszaj z łyżką mleka i budynie w proszku. Dobrze wymieszane wlej do gotującego się mleka. Zagotuj i ostudź. Ucieraj margarynę i dodawaj po łyżce budyniu. Gdy powstanie jednolita masa zacznij dodawać po łyżce galaretki z sokiem ananasowym i cały czas ucieraj. Na jednej części ciasta rozsmaruj połowę kremu budyniowego. Rozłóż krążki ananasów i przykryj pozostałym kremem. Na tym ułóż delicje namoczone w alkoholu, posyp rodzynkami i zalej galaretką. Odstaw w chłodne miejsce do stężęnia.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ