1
 
Sałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem
Sałatka Od:Pizzamen (7) Odsłon:1539 Dodano:2012-03-21

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
średni brokuł 1  
pęczek szczypiorku 1  
suszonej żurawiny 1/2 szklanka
ziaren słonecznika 1/4 szklanka
cienkie paski boczku 4  
oleju słonecznikowego 3 łyżka
octu ryżowego 3 łyżki
cukier 2 łyżki
sól. 1 łyżeczka cukru. szczypta sody oczyszczonej  
rzodkiewka 5  
mała czerwona cebula 1  
Sałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem
Sposób przyrządzenia
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, aż lekko się zezłocą.Studzimy. Boczek przysmażamy na chrupko, odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. W garnku zagotowujemy osolona wodę. Brokuły dzielimy na małe różyczki, płuczemy.
Do wrzącej wody dodajemy cukier oraz sodę i wrzucamy brokuły. Gotujemy 5-8 minut. Wyławiamy łyżką cedzakowa i hartujemy pod zimną wodą. Odcedzamy, przekładamy do salaterki. Żurawinę sparzamy wrzątkiem, dodajemy do brokułów. Dodajemy również posiekany szczypiorek. Całość delikatnie mieszamy. Przygotowujemy sos z oleju, octu ryżowego oraz cukru i polewamy nim brokuły oraz pokrojona rzodkiewke wraz z cebula. Sałatkę posypujemy pestkami słonecznika oraz pokruszonym boczkiem.

Smacznego!
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ