6
 
Ten sernik nigdy nie opadnie!
Deser Od:sweet hausewife (3) Odsłon:1832 Dodano:2012-04-16

 
Kuchnia świata
Kuchnia pozostałe
Inne Boże narodzenie, Wielkanoc, Grill/Piknik, Dla dzieci
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
mąka 300 g
margaryna 150 g
cukier 90 g
cukier waniliowy 3 łyżka
śmietana 18% 2 łyżka
żółtko 3 sztuk
MASA SERNIKOWA:  
jajko 1 sztuk
twaróg zmielony 1.5 kg
Zoltko 3 Szt
cukier 2 szklanka
masło 3/4 kostki
mleko 3/4 szklanka
cukier waniliowy 3 łyżki
budyń waniliowy 1 sztuk
mąka ziemniaczana 3 łyzeczka
mleczna czekolada 200 g
Ten sernik nigdy nie opadnie!
Sposób przyrządzenia
Do miski wsypujemy mąkę, pokrojoną margarynę i śmietanę. Cukier i cukier waniliowy ubijamy z żółtkami na gładką masę. Żółtka dodajemy do mąki i wszystko szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki, ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy obie połówki do wielkości form w których będziemy je piec (proponuję dwie blachy 25x30, bądź jedną wykorzystując w odstępie czasowym). Pieczemy około 25 minut w 180`C w formie wyłożonej pergaminem. Studzimy w formie.

Masa serowa:
Do większego garnka wrzucamy wszystkie składniki masy serowej pozostawiając mąkę ziemniaczaną z budyniem i mleko, które ze sobą mieszamy. Masę serową gotujemy do momentu, aż będzie bulgotać. W momencie pojawienia się pęcherzyków, wlewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia masy. Jeszcze gorącą wylewamy na kruche ciasto i przykrywamy drugim kruchym blatem. Gdy trochę przestygnie, ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.

W kąpieli wodnej (misce położonej na ganek z wrzącą wodą) rozpuszczamy całą czekoladę. Woda nie powinna się gotować, gdy woda zacznie wrzeć wyłączamy palnik i dopiero wtedy wkładamy na wierzch miskę z pokruszoną czekoladą. Możemy dać jej chwilę, aby się zaczęła rozpuszczać. Gdy mniej więcej połowa czekolady się rozpuści, zdejmujemy miskę z garnka mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Całość wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki ( ja wstawiłam na noc ).
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ