5
 
Chińskie herbaciane lody
Deser Od:FunandTaste (18) Odsłon:983 Dodano:2012-06-01

 
Kuchnia świata
Kuchnia chińska
Inne
Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
2 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty  
2 łyżki wrzątku  
1/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżka dodatkowa  
1 laska wanilii  
250 ml mleka (u mnie 0% tłuszczu)  
2 żółtka  
300 ml śmietany kremówki - ubitej  
liczi . kiwi . papaja . liście mięty  
Chińskie herbaciane lody
Sposób przyrządzenia


W miseczce połącz herbatę, wodę i 1 łyżkę cukru, odstaw na 10 minut. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, usuń nasiona. Włóż wanilię i nasiona do garnuszka zalej mlekiem, zagotuj. Wlej herbatę, odstaw na 5 minut. W międzyczasie w miseczce ubij na krem żółtka z pozostałym cukrem, stopniowo wlewaj do niego mleko z herbatą, nadal ubijając. Podgrzewaj na niskiej temp. bez gotowania, aż mieszanina zacznie gęstnieć. Przelej wszystko do żaroodpornej średniej miski, usuń laskę wanilii. Przykryj folia , ostudź. Wstaw do zamrażalnika na 1 godzinę. Wymieszaj zimny krem z ubitą śmietaną.

W maszynie
Wlej do maszyny do robienia lodów, ubijaj zgodnie z instrukcją producenta.

Bez maszyny
Przełożyć masę do płaskiego naczynia, przykryć folią i zamrozić. Zamrożone lody włoż do miski, wymieszaj z grubsza i zmiksuj na gładką masę,. Przykryj, zamroź ponownie. Powtórz całą operację jeszcze 2 razy. Lody podawaj z owocami.

Oryginalny wpis znajdziesz tu - http://funandtaste.blogspot.co.uk/2012/05/herbaciane-lody-z-mioscia-podane-na.html
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ