11
Pad Thai

Kuchnia świata
Kuchnia tajska
Kuchnia tajska
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
Opakowanie makaronu ryżowego (80g)  
500 g mięsa mielonego wieprzowego  
1 duża dymka. drobno pokrojona  
imbir wielkości ok 4 cm  
czerwona papryczka chili ok 4 cm  
2 garści orzeszków ziemnych. uprażonych. niesolonych  
1 łyżka brązowego cukru  
1 łyżka sosu rybnego  
opakowanie krewetek (250g)  
2 jajka. lekko ubite  
sok z połowy limonki  
opakowanie pasty Pad Thai (70g)  
olej arachidowy  
garść świeżej kolendry  
500 g mięsa mielonego wieprzowego  
1 duża dymka. drobno pokrojona  
imbir wielkości ok 4 cm  
czerwona papryczka chili ok 4 cm  
2 garści orzeszków ziemnych. uprażonych. niesolonych  
1 łyżka brązowego cukru  
1 łyżka sosu rybnego  
opakowanie krewetek (250g)  
2 jajka. lekko ubite  
sok z połowy limonki  
opakowanie pasty Pad Thai (70g)  
olej arachidowy  
garść świeżej kolendry  

Sposób przyrządzenia
Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Ugotować w lekko osolonej wodzie.
Mięso usmażyć w woku. Odstawić.
Imbir obrać ze skórki i drobno pokroić.
Papryczkę oczyścić z nasion, drobno pokroić. Dodać wraz z imbirem do woka, całość lekko podsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać uprażone orzechy, jajka i krewetki. Zwiększyć ogień i całość podsmażyć, aż jajka się zetną a krewetki usmażą.
Dodać cukier, sos rybny i pastę Pad Thai, smażyć około 5 minut. Dodać mięso mielone, sok z limonki i dymkę. Całość dokładnie wymieszać i smażyć w woku jeszcze około 10 minut. Na sam koniec dodać garść potarganej, świeżej kolendry.
Podawać z makaronem ryżowym, skroplone sokiem z limonki.
Smacznego!
Mięso usmażyć w woku. Odstawić.
Imbir obrać ze skórki i drobno pokroić.
Papryczkę oczyścić z nasion, drobno pokroić. Dodać wraz z imbirem do woka, całość lekko podsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać uprażone orzechy, jajka i krewetki. Zwiększyć ogień i całość podsmażyć, aż jajka się zetną a krewetki usmażą.
Dodać cukier, sos rybny i pastę Pad Thai, smażyć około 5 minut. Dodać mięso mielone, sok z limonki i dymkę. Całość dokładnie wymieszać i smażyć w woku jeszcze około 10 minut. Na sam koniec dodać garść potarganej, świeżej kolendry.
Podawać z makaronem ryżowym, skroplone sokiem z limonki.
Smacznego!
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ