11
 
Pad Thai
Danie główne Od:Good Mood Food (1) Odsłon:1014 Dodano:2012-06-01

 
Kuchnia świata
Kuchnia tajska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Opakowanie makaronu ryżowego (80g)  
500 g mięsa mielonego wieprzowego  
1 duża dymka. drobno pokrojona  
imbir wielkości ok 4 cm  
czerwona papryczka chili ok 4 cm  
2 garści orzeszków ziemnych. uprażonych. niesolonych  
1 łyżka brązowego cukru  
1 łyżka sosu rybnego  
opakowanie krewetek (250g)  
2 jajka. lekko ubite  
sok z połowy limonki  
opakowanie pasty Pad Thai (70g)  
olej arachidowy  
garść świeżej kolendry  
Pad Thai
Sposób przyrządzenia
Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Ugotować w lekko osolonej wodzie.
Mięso usmażyć w woku. Odstawić.
Imbir obrać ze skórki i drobno pokroić.
Papryczkę oczyścić z nasion, drobno pokroić. Dodać wraz z imbirem do woka, całość lekko podsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać uprażone orzechy, jajka i krewetki. Zwiększyć ogień i całość podsmażyć, aż jajka się zetną a krewetki usmażą.
Dodać cukier, sos rybny i pastę Pad Thai, smażyć około 5 minut. Dodać mięso mielone, sok z limonki i dymkę. Całość dokładnie wymieszać i smażyć w woku jeszcze około 10 minut. Na sam koniec dodać garść potarganej, świeżej kolendry.
Podawać z makaronem ryżowym, skroplone sokiem z limonki.
Smacznego!
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ