5
Tarta z domową galaretką

Kuchnia świata
Kuchnia polska
Inne Boże narodzenie, Wielkanoc, Dla dzieci, Wegetariańskie
Kuchnia polska
Inne Boże narodzenie, Wielkanoc, Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
150 g mąki . 100 g masła. 50 g cukru pudru. 1 żółtko . 1 łyżka śmietany. szczypta soli  
100 g białej czekolady (u mnie z małymi chrupiącymi kulkami). 7 szt kiwi . 100 g ksylitolu. 500 ml wody. 2 czubate łyżeczki agar-agar  
100 g białej czekolady (u mnie z małymi chrupiącymi kulkami). 7 szt kiwi . 100 g ksylitolu. 500 ml wody. 2 czubate łyżeczki agar-agar  

Sposób przyrządzenia
Tarta z galaretką z kiwi dla małego i dużego dziecka na DZIEŃ DZIECKA :)
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, zawinąć w folię i schować do lodów na 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wyłożyć nim formę na tartę i nakłuć widelcem. Piec 20 min w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Odstawić do ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zalać dno tarty. 1 kiwi obrać, pokroić i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ozdobnie ułożyć, docisnąć. Pozostałe kiwi, obrać, zmiksować. Zalać wodą, podgrzać i osłodzić. Przecedzić przez gazę. Ponownie podgrzać dodać 2 czubate łyżeczki agar-agar, gotować na średniej temp aż galaretka zacznie tężeć. Lekko przestudzić, polać owoce ułożone na czekoladzie. Gdy stężeje można zacząć się zajadać ;)
Oryginalny wpis znajdziecie tu - http://funandtaste.blogspot.co.uk/2012/06/tarta-z-galaretka-z-kiwi-dla-maego-i.html
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, zawinąć w folię i schować do lodów na 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wyłożyć nim formę na tartę i nakłuć widelcem. Piec 20 min w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Odstawić do ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zalać dno tarty. 1 kiwi obrać, pokroić i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ozdobnie ułożyć, docisnąć. Pozostałe kiwi, obrać, zmiksować. Zalać wodą, podgrzać i osłodzić. Przecedzić przez gazę. Ponownie podgrzać dodać 2 czubate łyżeczki agar-agar, gotować na średniej temp aż galaretka zacznie tężeć. Lekko przestudzić, polać owoce ułożone na czekoladzie. Gdy stężeje można zacząć się zajadać ;)
Oryginalny wpis znajdziecie tu - http://funandtaste.blogspot.co.uk/2012/06/tarta-z-galaretka-z-kiwi-dla-maego-i.html
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ