1
 
Chleb piernikowy
Dodatki do dań Od:Samson (11) Odsłon:787 Dodano:2011-12-21

 
Kuchnia świata
Kuchnia czeska
Inne
Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
drożdże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
sól
mąka 40 dag
jajko 3 sztuki
mleko 125 ml
bułka kajzerka 1 sztuka
masło 4 dag
Chleb piernikowy
Sposób przyrządzenia
Utrzyj drożdże z cukrem i szczyptą soli, a następnie wlej do mąki. Dodaj jajka, mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę, aby ciasto urosło. Bułkę pokrój w kostkę i przysmaż na maśle. Ostudź, dodaj do ciasta. Z ciasta uformuj owalne knedle i odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Włóż do wrzącej osolonej wody. Gdy woda zacznie ponownie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, aż knedle zaczną puchnąć. W połowie gotowania odwróć knedle.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ