2
 
Dorsz po włosku
Danie główne Od:Shrink (18) Odsłon:765 Dodano:2012-02-22

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
filetów dorsza 600 gram
masło 25 gram
cytryny 2  
bułki tartej 50 gram
orzechów nerkowca 30 gram
odrobina soli  
ząbek czosnku  
świeża papryczka chilli  
pęczek natki  
oliwy z oliwek 3 łyżki
Dorsz po włosku
Sposób przyrządzenia
Na patelni rozpuściłam masło. Zestawiłam ją z ognia i wsypałam bułkę tartą, skórkę otartą z 1 cytryny, połowę posiekanej natki, odrobinę soli, posiekane orzechy, wymieszałam i podgrzałam przez moment. Na koniec wlałam sok z 1 cytryny.

Z ryb wyjęłam pęsetą ości. Filety ułożyłam w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch położyłam sos z patelni. Dorsza piekłam w 180 stopniach, w termoobiegu, przez 25 minut.

W tym czasie zmiażdżyłam czosnek, posiekałam papryczkę chilli, starłam skórkę z drugiej cytryny i wycisnęłam z niej sok. Czosnek, resztę natki, skórkę i sok cytryny oraz papryczkę wymieszałam ze sobą.

Gotową rybę polałam już na talerzach sosem z chilli. Tak przygotowanego dorsza podałam z młodymi ziemniakami i z zieloną sałatą z sosem winegret.

* źródło - "Kuchnia włoska" wyd. Parragon
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ