4
 
Polędwiczki w śliwkowym sosie z dodatkiem tymianku
Danie główne Od:Walduś2000 (4) Odsłon:822 Dodano:2012-02-21

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
polędwiczki wieprzowe 2 sztuk
mąka pszenna 1 łyżka
cebula 0.5  
ząbek czosnku 1  
kilka gałązek tymianku  
czerwone wino wytrawne 1 szklanka
śliwek (węgierek) 8  
melasy (lub miodu) 1 ły
zimnego masła 1 łyżka
mielonej kolendry 1/4 łyzeczka
ewentualnie do smaku ocet balsamiczny  
sól i pieprz  
oliwa z oliwek  
Polędwiczki w śliwkowym sosie z dodatkiem tymianku
Sposób przyrządzenia
Polędwiczki oczyść z błon, pokrój w poprzek włókien na ok. 2cm. plastry. Każdy rozbij lekko pięścią, oprósz mąką, posól, popieprz i usmaż (krótko) na złoty kolor na oliwie. Mięso odstaw w miseczce, aby odpoczęło.
Na patelnię po smażeniu mięsa wlej odrobinę oliwy, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w ćwiartki śliwki, duś aż puszczą sok. Dolej wino, tymianek, kolendrę oraz melasę i smaż tak długo, aż sos uzyska dość gęstą konsystencję. Dolej płyn, jaki zebrał się w miseczce z mięsem, opraw do smaku solą i pieprzem. Gdy już wyłączysz ogień pod patelnią, dodaj zimne masło- sos zyska kremową konsystencję i piękny połysk.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ