2
 
Khao Tang Na Tang - Krakersy ryżowe z dipem krewetkowo-mięsnym
Przystawka Od:TAJLANDIA (7) Odsłon:856 Dodano:2011-11-04

 
Kuchnia świata
Kuchnia tajska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
mielona wieprzowina 3/4 filiżanki
mielone krewetki 1/2 filiżanki
palone orzeszki ziemne 1/4 filiżanki
posiekany czosnek 1/2 łyżki
posiekany korzeń kolendry 1/2 łyżki
ziarno pieprzu 1/4 łyżki
mleczko kokosowe 1 filiżnka
sos rybny 2 łyżki
cukier 1 łyżka
pasta z tamaryndowca 1.5 łyżki
olej z chili 1.5 łyżki
suche krakersy ryżowe  
liście kolendry  
poszatkowane chili  
Khao Tang Na Tang - Krakersy ryżowe z dipem krewetkowo-mięsnym
Sposób przyrządzenia
KHAO TANG NA TANG
czyli. "Krakersy ryżowe z dipem krewetkowo-mięsnym"

Rozetrzyj korzeń kolendry, czosnek i ziarna pieprzu na jednolitą pastę.
Odstaw na bok.

Zagotuj mleczko kokosowe, aż oddzieli się olej.

Dodaj pastę, mieloną wieprzowinę, krewetki i orzeszki ziemne.

Podsmaż aż połączą się składniki, dopraw sosem rybnym, cukrem i pastą z tamaryndowca.

W sosie powinien być wyczuwalny zarówno słony, jak i słodki smak.

Zdejmij potrawę z ognia i skrop paroma kroplami oleju z chili.

Udekoruj liśćmi kolendry i kawałkami chili.

Podaj z krakersami ryżowymi, usmażonymi w głębokim oleju na złoty kolor.


DOBRA RADA:

- Krakersy ryżowe smażyć na średnim ogniu, aż do uzyskania złotobrązowego koloru po obu stronach. Uważać, aby nie przypalić.

- Aby krakersy były bardziej pikantne, dodać suszonego chili lub pieprzu tajskiego. Nie należy przesadzić z ilością tych przypraw, aby nie zdominowały pozostałych składników.

- Dip ten można także podać do grzanek.


* Krakersy ryżowe (suszone), dipy (w puszkach, w butelkach), mleko kokosowe (w puszkach) dostępne są w Polsce w sklepach z żywnością orientalną.


ZAWARTOŚĆ ODŻYWCZA:

# Białko ........................... 13.0 g
#Tłuszcz ......................... 15.4 g
#Węglowodany ................. 6.1 g
#Minerały:
Wapń ......... 26.8 mg
Fosfor ........ 66.4 mg
Żelazo ........ 37.4 mg

#Witamina C ................. 3.8 mg
#Błonnik .......................... 2.8 g


OGÓLNA WARTOŚĆ KALORYCZNA: 214,5 Kcal
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ