4
 
Śródziemnomorskie rolay z bakłażana
Danie główne Od:Szymon (10) Odsłon:645 Dodano:2012-02-23

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
mozzarelli 120 gram
oliwy z oliwek 2-3 łyżka
gęstego sosu pomidorowego 120 ml
plasterków bakłażana 12  
czarnych oliwek 15  
świeże listki bazylii  
oregano 1/2 łyzeczka
sól i pieprz  
Śródziemnomorskie rolay z bakłażana
Sposób przyrządzenia
Umyte bakłażany pokroić w w plastry /ok.1/2cm/posolić, przełożyć na sito i pozostawić na ok.20-30min.Osuszyć z powstałego płynu i grillować/na patelni/ z obu stron przez ok.1-2 min. Przełożyć sos pomidorowy do miseczki,dodać 1 łyżkę oliwy,sól,pieprz/do smaku/,oregano i dokładnie wymieszać.Tak przygotowanym sosem posmarować każdy plaster bakłażana.Na wierzchu ułożyć pokrojone oliwki,małe kawałki mozzarelli i listki bazylii.Tak przygotowane plastry zwijać w roladki i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.Zapiekać w gorącym piekarniku/180-190st./ ok.15 min.Gotowe roladki delikatnie polać pozostałą oliwą i udekorować listkami bazylii.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ