2
 
Kang Keaw Wan Nuea - Wołowina w zielonym curry
Danie główne Od:TAJLANDIA (7) Odsłon:1284 Dodano:2011-11-23

 
Kuchnia świata
Kuchnia tajska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
polędwica wołowa 300 gram
pokrojona marchewka 1/2 filiżanki
bakłażan tajski 1/2 sztuki
zielona fasolka szparagowa 1/2 filiżanki
zielona pasta curry 1/4 filiżanki
mleczko kokosowe 3 filiżanki
olej roślinny 3 łyżki
sos rybny 1/4 filiżanki
cukier 2 łyżeczki
liście limetki kaffir 3 sztuki
zielone i czerwone tajskie chili 4-5 sztuk
słodka bazylia 1/2 filiżanki
Kang Keaw Wan Nuea - Wołowina w zielonym curry
Sposób przyrządzenia
KANG KEAW WAN NUEA
czyli. "Wołowina w zielonym curry"

Pociąć na kawałki polędwicę wołową
Pokroić bakłażan tajski
Pociąć zieloną fasolkę szparagową
Posiekać liście limetki kaffir
Pociąć wzdłuż zielone i czerwone tajskie chili


Podsmaż pastę z zielonego curry na oleju roślinnym, aż wydobędzie się z niej aromat.

Dodaj polędwicę i smaż dalej.

Kiedy mięso będzie gotowe i odpowiednio miękkie, dodaj cukier i sos rybny, podsmażając uprzednio w mleczku kokosowym.

Dodaj marchewkę, fasolkę oraz bakłażana i doprowadź potrawę do wrzenia.

Następnie dodaj chili, liście kaffir i liście słodkiej bazylii.

Zdejmij potrawę z ognia, podaj z ryżem gotowanym na parze lub z makaronem ryżowym vermicelli.


DOBRA RADA:

- Zamiast mleczka kokosowego można użyć śmietanki kokosowej, uzyskując potrawę o lepszym smaku i bardziej treściwą.

- Dobrze jest dodać do wołowiny w zielonym curry także tzw. "serce" palmy kokosowej, pociętej na kawałki. "Serce" palmy kokosowej tj. pęd palmy o długości ok. 30-40 cm jest samo w sobie rzadkim, delikatnym przysmakiem.


* Zieloną pastę curry oraz mleczko kokosowe można nabyć w sklepach z żywnością orientalną.


ZAWARTOŚĆ ODŻYWCZA:

# Białko ........................... 10.8 g
#Tłuszcz .......................... 12.0 g
#Węglowodany .................. 2.1 g
#Minerały:
Wapń .......... 9.1 mg
Fosfor ........ 99.4 mg
Żelazo ......... 2.0 mg

#Witamina C ................. 2.5 mg
#Błonnik .......................... 1.3 g


OGÓLNA WARTOŚĆ KALORYCZNA: 159 Kcal
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ