9
Toskańska zupa cebulowa

Kuchnia świata
Kuchnia włoska
Kuchnia włoska
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
50 g słoniny pancetta - pokroić w kostkę  
4 duże cebule - pokroić w cienkie krążki  
3 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę  
850 g wywaru warzywnego lub mięsnego  
4 kromki chleba ciabatta lub innego włoskiego chleba  
75 g sera gruyère - startego  
50 g masła  
1 łyżka oliwy z oliwek  
sól. pieprz  
4 duże cebule - pokroić w cienkie krążki  
3 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę  
850 g wywaru warzywnego lub mięsnego  
4 kromki chleba ciabatta lub innego włoskiego chleba  
75 g sera gruyère - startego  
50 g masła  
1 łyżka oliwy z oliwek  
sól. pieprz  

Sposób przyrządzenia
Słoninę podsmażyć do uzyskania brązowego koloru, wyjąć i odstawić. Do wytopionego tłuszczu dolać oliwę wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na wysokiej temp przez 4 minuty. Następnie zmniejszyć temp, na średnią przykryć patelnie i dusić jeszcze przez 15 minut aż do całkowitej karmelizacji warzyw. Dolać wywar i zagotować, gotować przez 10 na średniej temp. Kromki chleba ciabatta prażyć na gorącym grillu przez 2-3 minuty do uzyskania jasnobrązowego koloru. Posmarować masłem, nałożyć ser i pokroić na nieduże kawałki. Podsmażoną słoninę dodać do zupy i doprawić pieprzem i sola. Przelać na talerz i przybrać gotowymi kawałkami chleba.
Oryginalny wpis znajdziesz tu - http://funandtaste.blogspot.co.uk/2012/05/toskanska-zupa-cebulowa-prosto-szybko.html
Oryginalny wpis znajdziesz tu - http://funandtaste.blogspot.co.uk/2012/05/toskanska-zupa-cebulowa-prosto-szybko.html
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ