9
 
Toskańska zupa cebulowa
Zupa Od:FunandTaste (18) Odsłon:1205 Dodano:2012-06-01

 
Kuchnia świata
Kuchnia włoska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
50 g słoniny pancetta - pokroić w kostkę  
4 duże cebule - pokroić w cienkie krążki  
3 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę  
850 g wywaru warzywnego lub mięsnego  
4 kromki chleba ciabatta lub innego włoskiego chleba  
75 g sera gruyère - startego  
50 g masła  
1 łyżka oliwy z oliwek  
sól. pieprz  
Toskańska zupa cebulowa
Sposób przyrządzenia
Słoninę podsmażyć do uzyskania brązowego koloru, wyjąć i odstawić. Do wytopionego tłuszczu dolać oliwę wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na wysokiej temp przez 4 minuty. Następnie zmniejszyć temp, na średnią przykryć patelnie i dusić jeszcze przez 15 minut aż do całkowitej karmelizacji warzyw. Dolać wywar i zagotować, gotować przez 10 na średniej temp. Kromki chleba ciabatta prażyć na gorącym grillu przez 2-3 minuty do uzyskania jasnobrązowego koloru. Posmarować masłem, nałożyć ser i pokroić na nieduże kawałki. Podsmażoną słoninę dodać do zupy i doprawić pieprzem i sola. Przelać na talerz i przybrać gotowymi kawałkami chleba.


Oryginalny wpis znajdziesz tu - http://funandtaste.blogspot.co.uk/2012/05/toskanska-zupa-cebulowa-prosto-szybko.html
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ